Pjäsen ”Sagan om liv och lust” spelas bland annat i Riksdagen den 3 maj. Foto: Kulturparken

Har människor med LSS-beslut rätt att ha sex?

Uppdaterad
Publicerad

Har alla rätten att ha sex? Den frågan vill föreningen Kulturparken i Uppsala svara på genom en riksturnerande pjäs.
– Den här pjäsen ska få folk att tänka, säger skådespelaren Charlie Moberg.

Det treåriga projektet Rätten att leva mitt liv, som drivs av Kulturparken i Uppsala har skapat pjäsen Sagan om liv och lust. En pjäs om sex, samlevnad och känslor av och för människor med ett LSS-beslut.

Veronica Wallin spelar Gunhild, en kvinna i 55-årsåldern med stor sexuell nyfikenhet men som dött och hamnat på en begravningsbyrå. Hon får hjälp då hjälp av den anställde Kim. Även om rollen är olik henne själv kan hon relatera till Gunhilds svårigheter att närma sig ett tabubelagt ämne.

– Personalen på våra boenden och människor i allmänhet tror inte att vi har några känslor. Och tar vi upp något så blir vi tystade. Sedan är det olika personal hela tiden och då vill man kanske inte alltid öppna sig, säger Veronica Wallin.

Spelas i riksdagen

Pjäsen hade premiär i slutet av mars och spelas under veckan i Uppsala. Därefter tas den ut på turné med start i riksdagen den 3 maj. Tanken är då att pjäsen kan bli ett inlägg i debatten om bättre riktlinjer kring sex och samlevnad för personal som har hand om personer med lss-beslut.

– Det finns en osäkerhet hos personalen. Det är inte att de är negativt inställda men de är rädda för att göra fel och gör då oftast ingenting i stället. Då behövs riktlinjer uppifrån om vad som är okej och vad som inte är okej att göra, säger Magnus Lindén, kommunikatör vid Rätten att leva mitt liv.

Och skådespelarna själva hoppas att publiken ska få sig en tankeställare.

– Jag hoppas att de tycker att pjäsen är bra och att de lär sig någonting. Att man får vara kär exempelvis, säger Veronica Wallin.

UPPSALA

31 mars – Gottsunda Dans o Teater

1 april – Gottsunda Dans o Teater  

6 april – Gottsunda Dans o Teater

7 april – Gottsunda Dans o Teater

27 april – Teater Blanca

STOCKHOLM

3 maj –Riksdagen

LERUM

29 maj – Dergårdsteatern   

30 maj – Dergårdsteatern  

 GÖTEBORG            

 31 maj – Backa Kulturhus

UMEÅ

13 juni – Ögonblicksteatern

14 juni – Ögonblicksteatern             

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.