Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör deltagarna på kursen: ”Vi pratar peruker och vilken sjal som är bra. Vi delar med oss med det vi lärt oss”, säger Åsa Lantz. Foto: Måns Antman Debels/SVT

Här möts kvinnor i cancerbehandling – för att lära sig om smink

Uppdaterad
Publicerad

I ett rum på Akademiska sjukhuset i Uppsala möts kvinnor som är under cancerbehandling. De samlas för en kurs i hudvård och smink – men ofta resulterar mötena i något mer.

– Det är väldigt skönt att inte bara prata om det medicinska, säger Theres Åkerblom som är en av deltagarna.

Frivilligorganisationen Look Good Feel Better, LGFB, anordnar kurser i hudvård och smink för kvinnor som genomgår en cancerbehandling. Cellgifter och immunterapi påverkar ofta huden.

– Då kan vi bidra med tips för att huden ska fortsätta må så bra som möjligt, säger Frida Söderström som är projektledare på organisationen.  

Deltagarna sitter tätt ihop framför utplacerade speglar. För många är det ett av få tillfällen som de möter andra som genomgår en liknande process som de själva. 

– Vi pratar peruker och vilken sjal som är bra. Vi delar med oss med det vi lärt oss, säger Åsa Lantz som är en av deltagarna på kursen.  

Bara kvinnor – än

Organisationen LGFB startade redan 1989 i USA och kom till Sverige för 20 år sedan. Nu erbjuds kurser i tolv städer, från Malmö i söder till Umeå i norr.

Hittills har bara kvinnor kunnat delta, men det finns planer på att utvidga.  

– Beroende på intresse funderar vi på att anordna kurser i hudvård för män och ungdomar också, säger Frida Söderström. 

”Ger självkänsla”

En av deltagarna på kursen på akademiska är Therese Åkerblom. Även om hon tycker att det finns risker med utseendefixering upplever hon att hudvård kan vara stärkande på andra sätt. 

– Det ger självförtroende och självkänsla. Man tappar så mycket annat mitt i livet när man får en sån här cancerdiagnos, då kan det vara skönt att få känna sig fräsch och pigg när man går utanför dörren, säger hon och fortsätter: 

– Att man fortfarande är människa som alla andra. 

Följ med till kursen på Akademiska i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.