Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här funkar mRNA-behandling som man hoppas kan bota cancer, allergier och smittsamma sjukdomar. Foto: Grafik: Tobba Johansson, Storyblocks

Nobelprisad teknik tros kunna revolutionera behandlingen mot cancer

Uppdaterad
Publicerad

Årets nobelpristagare i medicin säger att inom fem till tio år kommer deras mRNA-teknik inte bara ge nya vacciner mot smittsamma sjukdomar, utan sannolikt också bli ett nytt vapen mot cancer, diabetes och allergier.

– Jag tror att mRNA kommer att förändra medicinsk behandling i framtiden. Det pågår 250 kliniska studier nu, säger Drew Weissman som är den ene av årets Nobelpristagare i medicin.  

Hans forskargrupp på University of Pennsylvania gör djurförsök och patientstudier på mRNA-vaccin mot bland annat norovirus, malaria, tbc, allergier mot jordnötter och kvalster, typ 1-diabetes, glutenintolerans och ledgångsreumatism. Flera mRNA-studier för cancerbehandling pågår också runt om i världen. 

Efter en spruta blev patienterna friska

– En patientstudie med behandling mot en genetisk leversjukdom hade ett fenomenalt resultat. En enda behandling och efter ett år var patienterna fortfarande botade, berättar Drew Weissman. 

Den andra av årets medicinpristagare leder en forskargrupp på Universitetet i Szeged i Ungern som också utvecklar nya mRNA-behandlingar. 

– Ett team arbetar med ett vaccin mot candidainfektion (en svampsjukdom), säger Katalin Karikó.   

Med mRNA tillverkar kroppen sin egen medicin

Det smarta med att använda mRNA-teknik som behandling är att man då ger cellerna ett recept så att de själva producera just de proteiner de behöver för att bli friska. 

– Det är som på en restaurang där du har ett recept (mRNA) och tar det till kocken (ribosomer) som lagar till det, förklarar Katalin Karikó.  

Drew Weissman har forskat på en bot mot HIV i 30 år och hoppas att mRNA kan leda till ett genombrott mot aids så att ytterligare en global farsot kan stoppas.

– Fördelen med att använda RNA är att det en dag kanske blir möjligt att behandla personer med hiv i Afrika söder om Sahara med en enda spruta, som botar dem från viruset, enligt Drew Weissman. 

Möt årets Nobelpristagare på SVTplay och Vetenskapens värld i SVT2 4/12 kl 20.00

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.