Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvantprickar, som Moungi Bawendi fått Nobelpris för, finns bland annat i medeltida glas men även i moderna bildskärmar. Spela videon för att se hur kvantprickar fungerar och var de finns. Foto: storyblocks

Bäst i världen men känner sig som en bluff

Publicerad

Trots att han nu får bevis på att han är bäst i världen inom sitt fält känner han sig ofta som en bluff.

En av årets Nobelpristagare i kemi, Moungi Bawendi, har lidit av det som kallas bluffsyndromet under stora delar av sitt liv. Han har utvecklat det som kallas kvantprickar. Dessa nanopartiklar ger bland annat färg i moderna tv-skärmar.

– Jag hade ett nytt fint jobb, nytt labb, men inget fungerade! Det bevisade väl att jag inte dög något till!

Det berättar Moungi Bawendi, en av årets tre Nobelpristagare i kemi, om osäkerheten som drabbade honom när han kom till Massachusetts institute of technology (MIT), ett av världens främsta universitet.

Nobelpriset 2023

Under stora delar av sitt liv har han brottats med känslan av att vara utanför och inte duga. När fick det åtråvärda jobbet på MIT slog bluffsyndromet till med full kraft.

”Snart blir jag avslöjad”

– På MIT skulle jag forska på att ta fram en metod för att tillverka kvantprickar i perfekt form och kvalitet, men det fungerade inte!

– Det var otroligt problematiskt. Att jag inte lyckades måste ju bero på att jag inte borde vara där alls, enligt Moungi Bawendi.

Att lida av det så kallade bluffsyndromet (imposter syndrome) är vanligt, i synnerhet blad högpresterande människor. För vissa kan det leda till att man inte vågar gå vidare i sin karriär. För Nobelpristagaren Bawendi har bluffsyndromet haft två effekter.

– Det har lett till att jag inte har så bra självförtroende, men det har också gjort att jag kämpat ännu hårdare för att bevisa att jag verkligen duger, säger Nobelpristagaren.

Och den egenskapen, att kämpa ännu hårdare, har gett resultat för Moungi Bawendi. För trots motgångarna fortsatte han med forskningen och till sist lyckades han. I år belönas han med Nobelpriset i kemi för sin upptäckt av hur man enkelt kan tillverka perfekta kvantprickar.

Kan Nobelpris bota bluffsyndrom?

Frågan är då om känslan av att vara en bluff kommer att försvinna när han nu fått Nobelpris i kemi, ett bevis på att han verkligen är en av de främsta i världen inom sitt område.

– Just nu skulle jag säga att bluffsyndromet nästan försvunnit, åtminstone tillfälligt. Men det kommer nog tillbaka igen, avslutar Moungi Bawendi.

Möt årets Nobelpristagare på SVTplay och Vetenskapens värld i SVT2 4/12 kl 20.00

KVANTPRICKAR årets nobelpris i kemi

Moungi Bawendi delar årets Nobelpris i kemi med Louis Brus och Alexei Jekimov.

De får priset för upptäckten och utvecklingen av kvantprickar. Kvantprickar är partiklar som så små att deras egenskaper styrs av storleken på partikeln.

Kvantprickar ger vissa färger i glas, i moderna q-ledskärmar och medicinteknik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2023

Mer i ämnet