Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
VARNING FÖR STARKA BILDER. I klippet ovan: Här obduceras vargarna – och det har hittills upptäckts. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Här obduceras omtalade vargarna – det har man upptäckt

Uppdaterad
Publicerad

I år får 36 vargar skjutas – och alla undersöks i Uppsala. Hittills har man hittat både skabb och att en vargs pungkulor inte vandrat ned från ljumskarna.

Under licensjaktens två första veckor har 34 av de 36 tilldelade vargarna skjutits i Örebro län, Västmanlands län, Värmlands län, Södermanland län och Västra Götalands län.

I det senare ligger Ripelångenreviret som uppmärksammades då två vargar som inte tillhörde reviret sköts. Senare fick ytterligare två vargar från reviret skjutas.

Samtliga vargar undersöks på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala och när SVT är på plats är rovdjursbiologen Emma Höök i färd med att obducera de två sistnämnda vargarna från Ripelången.

– Det är ett väldigt spännande jobb. Man är lite som en detektiv, säger hon.

I klippet ovan: Här obduceras vargarna – och det har hittills upptäckts.

Här får vargarna skjutas

Gryten, Södermanlands län: 6 (4 fällda)

Tjunkjen, Värmlands län: 6 (5 fällda)

Venabäcken, Västmanlands län: 6 (6 fällda)

Ripelången, Västra Götalands län: 6 (6 fällda)

Tångeråsa, Örebro län: 6 (6 fällda)

Villingsberg, Örebro län: 6 (7 fällda)*

*Överskjutning, läs mer här.

Källa: Naturvårdsverket, 17 januari 2023

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.