Här övar brandmännen på att släcka en skolbrand – med VR-glasögon

Uppdaterad
Publicerad

Just nu prövar Uppsala brandförsvar VR-teknik för att träna upp sina befäl. I ett fiktivt scenario i 360 grader ställs personalen inför en kraftig brand i Fyrisskolan.

– Det var viktigt för oss att bygga upp spelet kring en lokal byggnad, berättar Fredrik Sedvall, chef för utbildning och teknik på Uppsala brandförsvar.

Enligt Sedvall har projektet kostat omkring 700 000. Med hjälp av finansiering från kommunen har man tagit fram tekniken och det påhittade scenariot. Sedan årsskiftet har brandförsvarets befäl kunnat använda utrustningen.

– De tycker det är intressant och roligt, men sen ser vi också att det finns en del utmaningar med det här, säger insatsledaren Stefan Ulander som instruerar befälen under övningarna.

Förhoppningen är att den nya VR-tekniken ska kunna användas även i andra verksamheter i kommunen framöver, efter att projektet inom brandförsvaret har utvärderats.

I klippet ser du hur VR-tekniken fungerar.

Fakta: Virtual Reality

”Virtuell verklighet (engelska virtual reality), VR, är en datorgenererad skenvärld i vilken användaren upplever sig vara och agera.

Till skillnad från ”skrivbords-VR” där användaren sitter framför en ordinär grafikskärm, innebär virtuell verklighet i egentlig mening att användaren upplever sig helt ”nedsänkt” i den virtuella världen. En nu vanlig metod är att använda två små bildskärmar, en för vartdera ögat för att ge djupseende, inbyggda i en hjälm försedd med anordningar som känner av huvudets läge och orientering.

Graden av realism varierar med tillämpningen.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.