Här är flygplansambulansen som kan transportera patienter.

Här övar sjukvårdspersonal med ambulans i militärflygplan

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten hjälper sedan i början på året till med att transportera hela ambulanser i ett militärt transportplan vid behov under coronapandemin.

– Vi slipper en omlastning där vi flyttar patienten mellan fordon, säger Oskar Sandqvist, ambulanssjuksköterska i Uppsala.

Under tisdagen övade sjukvårdspersonal i  ett militärflygplan på hela vårdkedjan och sjukvårdspersonal från Uppsala genomförde övningsflygningar med låtsatspatienter ombord.

– Det har varit en lärorik dag och jag har fått lära mig mycket om att vara patient, säger sjuksköterskan Kerstin Doublet, som spelade övningspatient.

Coronaviruset i Uppsala

Förlängt stöd

Stödet från Försvarsmakten var först tänkt som tillfälligt men nu har man valt att förlänga det året ut. Därför övar man nu med sjukvårdspersonalen så att fler är förberedda på rutinerna.

– Vi har kompletterat planet med den medicinsk tekniska utrustning som vårdgivande region har med sig och även smittskyddsanpassningar med hänsyn till covid för att inte kontaminera plan eller smitta besättning, säger kapten Ulf Ragnarsson.

Klippet: Kolla in i flygplanet när sjukvårdspersonalen övar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet