Med hjälp av den här gula manskapskorgen lyckades personalen rädda den trötta och förvirrade sälen. Foto: TT/Christer Owenius

Här räddas sälen från kärnkraftverket

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte alltid lätt att hålla rätt kurs, fråga bara den säl som under fredagseftermiddagen simmade fel och fastnade i Forsmarks kärnkraftverks kylvattenkanal.

Det var ett något annorlunda uppdrag som kärnkraftverkets egen räddningsstyrka fick ta tag i under fredagen. En ensam sälhona hade nämligen lyckats simma in i Forsmarks kylvattenkanal och där blev hon fast.

– Sälen var stressad när vi kom till platsen. Det i kombination med strömt vatten gjorde att den inte lyckades ta sig ut igen på egen hand. Den simmade bara runt, runt, berättade Fredrik Lovén för Claes-Inge Andersson, som är presschef på kärnkraftverket.

Sälen hade fastnat innan för det rensningsmaskineri som egentligen är till för att rensa bort betydligt mindre föremål som sjögräs och musslor.

Skulle avlivas

När räddningsteamet först kom till platsen trodde de att sälen var skadad och de kontaktade därför polisen för att få tillstånd att en skyddsjägare skulle avliva djuret. Bassängen var nämligen trång och det var svårt för dem att komma åt sälen. För att ändå underlätta för det trötta djuret sänkte de ner en lastpall som hon skulle kunna vila sig på.

– Efter en stund märkte vi att den piggnade till och inte verkade vara skadad trots allt. Så vi gjorde ytterligare försök att få upp den.

Den här gången hissade räddningsstyrkan ner en knallgul manskapskorg.

– På tredje försöket lyckades vi mota in sälen i korgen, som sedan kunde hissas upp. Därefter förde vi sälen till en havsvik i närheten av kärnkraftverket där den kunde släppas ut igen och då såg den kry ut, berättar Fredrik Lovén.

”Inte hänt något liknande under mina 18 år”

Forsmarks presschef Claes-Inge Andersson säger till SVT Nyheter Uppsala att det aldrig var någon fara för säkerheten på kärnkraftverket. Och att händelsen så vitt han vet är unik.

– Under mina 18 år i Forsmark har vi inte haft någon säl där. Vi hade en sälunge för cirka tio år sedan som var på väg mot Forsmark 3 som vi kunde hjälpa tillbaka till havet igen. Tydligen är det så att sälungar när de lämnar sina mammor blir lite förvirrade och ibland simmar upp i små vattendrag, och det var vad som hände då. Men fredagens säl var var en fullvuxen hona.

Kommer ni att behöva se över säkerheten och rutiner för att undvika att det händer igen?

– Vi drar alltid erfarenheter av olika händelser och vi får utvärdera den här händelsen och se om vi behöver förbättra något, till exempel hur vi räddar sälar. Människor är ju ganska lätta att rädda med livbojar, men det är svårare med sälar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.