Se hur svanen Charlie räddades. Foto: Julia Andersson

Här räddas svanen ”Charlie” – brandmännen ryckte ut

Uppdaterad
Publicerad

Svanens öde på isen utanför Bålsta har blivit en följetong på sociala medier. Till sist räddades fågeln av räddningstjänsten efter larm från flera närboende.

– Hade inte de kommit hade jag satt på mig isdubbar och själv räddat Charlie, säger Julia Andersson som tog hand om svanen.

Vid 12.30-tiden kom första larmet till SOS; en svan hade fryst fast i isen vid Myrskären söder om Bålsta. Kort senare dök händelsen upp på sociala medier med stort engagemang som följd.

– Jag och min väninna Marina Arwand åkte dit, vi är likadana i att alltid försöka rädda allt. Vi kände att vi var tvungna, säger Julia Andersson.

Efter en stund anlände räddningstjänsten som iklädd torrdräkt och med kanot tog sig ut på isen för att hjälpa svanen.

– Jag blev nästan gråtfärdig när jag såg att de gick ut mot svanen. Om de inte gjort det hade jag gjort det själv.

”Inte alls aggressiv”

Väl på fastlandet döptes ungsvanen till Charlie och kontakt togs med djurambulansen, som kom för att möta upp.

– På vägen dit satt Charlie i mitt knä i bilen. Han var ganska tung, inte alls aggressiv som man kan tänka att svanar är, säger Julia Andersson.

– Vi lämnade över den och fick höra att det var bra att den kom in för vård. Nu hoppas vi att Charlie ska må bättre och sedan släppas ut till sin familj som bor där.

I klippet ovan kan du se räddningsinsatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.