”Om man inte gör något i ett tidigt skede kommer de att bli nästa generations grovt kriminella”, säger Jale Poljarevius, regional kommenderingschef. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Här rånas barnen i Uppsala – dubbelt så många på två år

Uppdaterad
Publicerad

I fjol anmälde ett barn i veckan att de blivit rånade. Två år tidigare var det hälften så många. SVT Nyheter Uppsala kan i dag visa en karta över var och när barnen rånas i Uppsala. – Det är är jättesvårt att reparera skadorna du råkar ut för, säger Jale Poljarevius vid Uppsalapolisen.

”Ge mig västen annars får du en kniv i magen”.

Orden yttrades en augustieftermiddag. Offret var 13 år och lämnade över märkesvästen till 15-åringen, som senare dömdes till 110 timmars ungdomstjänst.

Har fördubblats

Rånet är långt ifrån unikt. År 2017 anmäldes 27 utomhusrån mot personer under 18 år, förra året var siffran 53. Det är en fördubbling.

– Individerna som begår de här rånen i dag kanske inte finns nu på den kriminella kartan, men om man inte gör något i ett tidigt skede kommer de att bli vår nästa generations grovt kriminella, säger Jale Poljarevius, regional kommenderingschef vid polismyndigheten.

Här rånas barnen

SVT Nyheter Uppsala har tagit del av anmälningsunderlaget fyra år tillbaka, inklusive koordinater för brottsplatser och tidpunkt för när rånen begåtts.

Det visar att det inte finns någon plats i staden där rånen koncentreras. Däremot framgår det att det rånas alla dagar i veckan, alla tidpunkter på dygnet.

På kartan nedan kan du klicka runt och se var barn har rånats sedan 2016:

Anmälda utomhusrån i Uppsala

2016: 30 mot personer under 18 år / 82 mot personer över 18 år

2017: 27 / 79

2018: 33 / 77

2019: 53 / 66

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.