Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Brita och Fredrik Runquist förtidsröstar hemma i lägenheten i Uppsala. Foto: SVT

Brita och Fredrik har lagt sin röst – hemma i vardagsrummet

Uppdaterad
Publicerad

Väljare som har svårt att ta sig till en vallokal kan rösta i hemmet med hjälp av ambulerande röstmottagare. I år väntas minst 200 hushåll i Uppsala nyttja möjligheten. Brita och Fredrik Runquist är synskadade och tycker att det känns bra att få rösta hemma.

– Det känns mycket tryggare att rösta så här än med en ledsagare, säger Brita.

För Brita Runquist blir valet 2022 tredje gången som hon röstar i hemmet. Hon ser ljus och mörker, men kan inte läsa text. Att rösta i en vallokal tycker hon därför har flera nackdelar.

– För det första ska man få hjälp att komma dit, och sen tycker inte jag om att ha en ledsagare som jag måste be ta fram röstsedlar åt mig. Jag tycker att det är mycket tryggare så här, säger Brita Runquist.

Följ dina lokala nyheter om valet i Uppsala län 2022

Fredrik Runquist har lyssnat mycket på radio och följt nyhetssändningar för att komma fram till sitt val.  För honom är två av de viktigaste frågorna sjukvården och äldreomsorgen.

– För att jag ska rösta så vill jag verkligen känna inom mig att det är en eller två frågor som gör att jag väljer ett visst parti, säger han.

Sjukdom, funktionshinder eller ålder

Ing-Marie Bringholm är ambulerande röstmottagare i Uppsala kommun.

Finns det något särskilt att tänka på för er vid röstning i hemmet?

– Man tänker på att visa hänsyn, och sen är det viktigt att stämma av hur mycket de vill ha hjälp med. Det är alltid röstaren själv som ska bestämma det, säger hon.

Den som är sjuk, har funktionshinder eller av ålder har svårt att ta sig till en vallokal har rätt att rösta hemma. I valet 2018 var det cirka 170 Uppsalabor som nyttjade möjligheten. Den som vill använda sig av ambulerande röstmottagare ska ta kontakt med Uppsala kommuns valkansli, fram till och med valdagen 11 september kan man ansöka om hjälp med att rösta.

Se hur Brita och Fredrik går till valurnan i vardagsrummet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Uppsala län 2022

Mer i ämnet