Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när det skjuts det mot radhuset i Uppsala – och hör hur skjutningen kopplas ihop med en skitig toalett i Västerås. Foto: Polisens förundersökning

Här skjuts det mot Uppsalahuset – efteråt gör polisen ett oväntat fynd

Uppdaterad
Publicerad

Någon skjuter flera skott mot ett radhus – dagen efter gör polisen ett oväntat fynd på en skitig toalett. Två åtalade tonåringar har under tre intensiva dagar fotograferats av en polis, misstänks ha skjutit ytterligare en gång mot samma radhus – och filmat sig själva.

23.04 den 2 oktober larmar flera personer om en skjutning mot ett radhus i Uppsalastadsdelen Nyby. Flera poliser rycker ut, men hittar inget på platsen. Senare visar det sig att det faktiskt har avlossats flera skott som samtliga träffade fasaden.

Ilskan i chatten

De misstänkta är två tonåringar skrivna i Västmanland respektive Gävleborgs län. I en av tonåringarnas mobiler hittar polisen senare ett meddelande i en krypterad chatt där dådet planerats: ”If you kill somebody I give you good price.”

Men i stället för ett ”good price” möts de av ilska i chatten:

”Va fuuuck är de där för nått”, skriver en person. ”Varför gjorde ni inte mot dörr eller fönster !!!!”, skriver en annan.

Fotograferades av polis

Eftersom ingen märkt skotten tvingas tonåringarna tillbaka för att skjuta igen redan nästa natt. Men först stoppas de av en slump och fotograferas av en polis efter att de varit på en bensinmack.

Bilderna kommer att bli avgörande för utredningen.

Smyger fram – skjuter fyra skott

Bara timmar efter att ha stoppats av polisen misstänks tonåringarna återigen ha skjutit mot samma hus. Den här gången låter det mycket mer då fyra kulor träffar rutan på framdörren.

Ungdomarna fångas på film när de rör sig i området och när polisen som tidigare stoppat dem får se videon påbörjas jakten på ungdomarna som flytt från Uppsala.

Men jakten blir kort.

Oväntade fyndet på toaletten

Ungefär samtidigt som skotten i Nyby har polisen i Västmanland fått tips om att det finns ett vapen på ett hvb-hem i Västerås. Det leder till en stor insats, och Nationella bombskyddet larmas till platsen då polisen hittat 38 kilo sprängmedel på en av tonåringarnas toaletter.

Båda grips och åtals för bland annat mordförsök. Dom väntas 12 mars.

I klippet: Tonåring skjuter mot en dörr – dagen efter gör polisen oväntat fynd på en skitig toalett.

De misstänkta – och kopplingarna till våldsvågen

Tonåringarna är misstänkta för två fall av mordförsök riktat mot två adresser. Totalt finns nio målsägande i åtalet.

De är även åtalade för grovt vapenbrott misstänkta för att ha hanterat flera vapen, samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Enligt uppgifter till SVT är en 20-åring skriven på en av adresserna som besköts. Sommaren 2023 greps han misstänkt för grovt vapenbrott sedan polis hittat ett vapen i ett förråd i anslutning till bostaden. Utredningen lades dock ned eftersom vapnet inte gick att knyta till någon person.

Domen kommer 12 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.