Här tas första spadtaget för nya Stora torget

Publicerad

Ombyggnationen av Stora torget har börjat och förväntas kosta 30 miljoner kronor. Ny grönska, fler sittplatser och mer plats för uteserveringar är några av målen med byggarbetet.

Stora torget i centrala Uppsala ska få ett rejält ansiktslyft och ombyggnationen beräknas ta cirka ett år. Bland annat ska nya sittmöbler, träd och en vattensten byggas medan busshållplatserna och kandelabern flyttas.

– Det kommer att bli stökigt här det kommande halvåret och året. Självklart blir det inte vackert under den tiden men förhoppningsvis börjar det slutgiltiga målet att synas allt mer, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Varför görs Stora torget om?

– Varje tid har sitt ideal för hur torg ska fungera, vilka funktioner som ska finnas och hur det ska se ut. Nu ska vi rusta torget för framtiden. Stora torget är Uppsalas finrum och finrum möbleras om då och då. Jag tror att vi kommer att göra om torget ytterligare någon gång.

I klippet: Se hur Stora torget ska se ut och vad Uppsalabor tycker om förändringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.