Förra året demonstrerade NMR i Kungälv. Foto: TT

Här vill nazisterna marschera i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har ansökt om att ha sitt förstamajtåg i Uppsala i år. Uppsala kommun kommer troligen motsätta sig den nazistiska organisationens planerade marschväg.

”De gör det för att provocera”, menar Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen.

I slutet av januari mottog polisen en ansökan från Nordiska motståndsrörelsen om att ha sitt förstamajtåg i Uppsala. I ansökan framgår att NMR har för avsikt att marschera från Österängens IP, via Vaksalagatan, in till Stora torget.

– Vi kommer antagligen ifrågasätta deras val av marschväg, säger Erik Pelling.

Förra året marscherade NMR i Kungälv och Ludvika 1 maj. I Kungälv blev det stökigt och över 60 personer från både NMR:s och motdemonstranternas sida greps.

Motdemonstration planeras

Beskedet om att NMR nu har för avsikt att flytta demonstrationen till Uppsala har väckt reaktioner. I sociala medier har drygt fyra tusen personer anmält att de är intresserade av att motdemonstrera mot nazisterna.

– Vi måste planera för att det kan bli våldsamt. I så fall måste vi kunna ingripa, säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.