Jale Poljarevius om coronavirusets inverkan på 1 maj. Foto: TT/SVT

Polisen: Coronaviruset stoppar inte NMR-demonstration

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen och begränsningar av allmänna sammankomster innebär inget hinder för polisen att utfärda demonstrationstillstånd den 1 maj. Från och med på söndag tillåts endast allmänna sammankomster med maximalt 49 deltagare.

Polisen i Uppsala har fått in sex ansökningar om demonstrationstillstånd för den 1 maj. En av dem kommer ifrån nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Socialdemokraterna har beslutat att ställa in partiets första första-majtåg i hela landet och flera organisationer i Uppsala överväger att också ställa in. Nordiska motståndsrörelsen har ännu inte gett besked om de kommer genomföra demonstrationen.

Coronaviruset i Uppsala

Alla medborgare har de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna där yttrandefrihet, mötesfrihet och demonstrationsfrihet ingår. Fri- och rättigheterna står inskrivna i regeringsformen vilket är en del av Sveriges grundlag.

Under fredagen meddelade regeringen att förbudet mot allmänna sammankomster skärps från 500 eller fler personer till 50 eller fler personer. Det nya förbudet gäller från och med söndag 29 mars.

– Vi kommer ta beslut om demonstrationstillstånden efter helgen. Tidigare var det max 499 deltagare nu är det 49 som gäller. Vi får se var vi landar, säger Jale Poljarevius, regional kommenderingschef.

Hör hur polisen resonerar om 1 maj i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet