Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Situationen på akutmottagningen har förvärrats det senaste halvåret”, skriver IVO i sitt beslut. Foto: Pontus Stark/SVT

Virusspridningen ökar – Akademiska sjukhuset i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhuset har gått upp i så kallat stabsläge på grund av den ökade virusspridningen. Spridningen av RS-virus, covid-19, calicivirus (vinterkräksjuka) och influensa ökar belastningen på akutmottagningen – samtidigt som antalet vårdplatser är begränsade.

– Vi uppmanar invånare att om möjligt undvika besök till akutmottagningen på grund av stor smittorisk, säger chefsläkare Johan Lugnegård i ett pressmeddelade.

Stabsläge betyder att Akademiska har satt ihop en lokal ledningsgrupp för att fokusera enbart på det svåra läget.

– Vi arbetar med att skapa en samlad bild av läget och vilka åtgärder som behövs för att möta vårdplatsbristen och flöden från akutmottagningarna. Det handlar i första hand om att öka beläggningsnivån eller minska intaget, säger Johan Lugnegård.

Vårdpersonal sjuk

Bristen på vårdplatser har förvärrats den senaste veckan både på grund av ett stort antal patienter – och att många i vårdpersonalen är sjuka.

Akutmottagningen har den senaste veckan haft 30-40 patienter som väntat på att få läggas in varje morgon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.