Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är ju helt självklart att även vi på myndigheten ska följa de här råden” säger Anders Tegnell. Foto: Janerik Henriksson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Anders Tegnell: ”Vi ska också följa rekommendationerna”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s avslöjande om att Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson befunnit sig i rusningstrafik utan munskydd vid minst två tillfällen den senaste veckan har väckt starka reaktioner.

 – Det är ju helt självklart att även vi på myndigheten ska följa de här råden och rekommendationerna i så stor utsträckning det går, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

I måndags sågs Johan Carlson på en perrong i Stockholm utan munskydd, på väg att stiga på ett tåg strax innan klockan 18.00. Han har även erkänt att han under förra veckan åkt buss i Uppsala utan munskydd efter klockan 16.00. Att FHM-toppen brutit mot sina egna rekommendationer har väckt starka reaktioner på sociala medier.

”Det är ytterst allvarligt att ledande företrädare för pandemibekämpningen ignorerar egna ord och beslut. Särskilt som det flitigt pekas finger åt människor och verksamheter som kämpar hårt med att efterleva dessa. Man ska leva som man lär. En förklaring är på sin plats”, skriver bland annat Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Stockholm, på Twitter.

”Johan är en plikttrogen människa”

När SVT frågar Anders Tegnell om hur händelserna påverkar förtroendet för Folkhälsomyndigheten under torsdagens pressträff, svarar han så här:

– Det är ju helt självklart att även vi på myndigheten ska följa de här råden och rekommendationerna i så stor utsträckning det går. Jag vet att Johan följer dem normalt sett, det här var ett enstaka tillfälle när han tyvärr glömde bort det när han skulle gå in i en mer eller mindre tom buss som jag förstått.

Hör hela Anders Tegnells kommentar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet