Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är naturligtvis genant” – Hör hela intervjun med Johan Carlson i klippet. Foto: Janerik Henriksson/Claudio Bresciani /TT

FHM:s generaldirektör åkte kollektivtrafik utan munskydd: ”Genant”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson har befunnit sig i kollektivtrafiken i rusningstid utan munskydd vid minst två tillfällen den senaste veckan. Det trots att hans egen myndighet rekommenderar munskydd i trafiken på vardagar mellan klockan 16-18.

I måndags sågs Johan Carlson på en perrong på Centralstationen i Stockholm utan munskydd, på väg att stiga på ett tåg strax innan klockan 18. Förra veckan ska han dessutom ha åkt buss i Uppsala utan munskydd efter klockan 16, enligt egen utsago.

– Ja, det har jag. Jag tänkte helt enkelt inte på att tiden var sådan. Det är naturligtvis genant, säger generaldirektören, som pendlar från sitt hem i Uppsala till Solna dagligen.

Att han synts på en tågperrong utan munskydd innan påstigning tycker Johan Carlson inte är några konstigheter.

– På perrongen tar jag oftast på mig det när jag går på tåget. De flesta tar ju av sig det på perrongen där det inte är trängsel.

Johan Carlson har tidigare berättat för UNT att han även gjort krogbesök under coronapandemin, något som fått andra restauranggäster att reagera.

I klippet ser du mer av Johan Carlsons svar på uppgifterna om att han åkt kollektivtrafik utan munskydd.

Personer som reser med kollektivtrafik, där det inte går att hålla avstånd genom att boka plats, rekommenderas att bära munskydd under de tider på vardagar då många människor vanligtvis reser: klockan 7–9 samt 16–18 vardagar.

Rådet riktar sig till personer födda 2004 och tidigare, det vill säga till personer från gymnasieåldern och äldre.

I första hand är det var och ens ansvar att ha med sig eget munskydd, helst CE-märkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet