Stefan Holgersson jobbar både som polis i Sverige och som professor vid Polishögskolan i Oslo. Foto: Privat/SVT

Uppsala bland de sämsta i landet på att utreda näthat

Uppdaterad
Publicerad

Polisen är för dålig på att utreda hatbrott på nätet. Polisregion Mitt, där Uppsala ingår, tillhör de sämsta i landet. Det visar en ny rapport.

Det är Stefan Holgersson, professor i polisvetenskap, som granskat ett stort antal polisanmälningar som rör till exempel hets mot folkgrupp, olaga hot och förtal på nätet.

Han har hittat en rad brister i polisarbetet.

Uppsala

– En del av problemet är att man säger att man ska prioritera de här brotten, men man gör inte det. Men sedan hålls till exempel inte förhör på ett sätt som man kan önska och bevis säkras inte som de ska. Polisen är också dålig på att sprida bra exempel.

15 procent ledde till åtal

Underlaget till rapporten kommer bland annat från den ideella organisationen Näthatsgranskaren, som kartlägger och polisanmäler hatbrott på nätet.

Bara 15 procent av de polisanmälningar som gjordes av Näthatsgranskaren under 2017 ledde till åtal i Region Mitt. Under samma period polisanmäldes 73 personer, men bara tio åtalades.

Polisregion Nord är bäst på att klara upp hatbrotten på nätet. Där gick 34 procent av anmälningarna till åtal under förra året. Stockholm och Syd är de polisområden med sämst siffror – här ledde 14 respektive 13 procent av antalet polisanmälda brott till åtal.

Åsikter ska inte kränka andra

Det är viktigt att siffrorna förbättras, tycker Stefan Holgersson.

Varför?

– Det är viktigt om vi ska ha ett demokratiskt fungerande samhälle där man ska slippa bli angripen på ett sätt som är brottsligt. Visst ska man få uttrycka sina åsikter, men det ska göras på ett sätt som inte upplevs som kränkning och hot av andra.

Vad krävs för att det här ska bli bättre?

– Till exempel att polisen fördelar resurserna bättre så att mer hamnar längst ut och inte centralt. Att man förändrar synsättet och drar nytta av forskning som finns och inte bara jobbar som man själv vill. Ansvaret är de högsta chefernas men också de enskilda utredarnas.

Polisledningen inom Region Mitt har fått tillfälle att ge sin syn på innehållet i rapporten, men vill inte ställa upp på någon intervju.

I ett skriftligt svar konstaterar polisen att man ser allvarligt på hatbrott och att polisen därför sedan 2015 arbetar långsiktigt med att bli bättre på att utreda hatbrott. Om rapporten skriver man att den är ”en forskares arbete och får stå för sig”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala

Mer i ämnet