Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Provfiske visar att havsöringen återvänt till Forsmarksån efter en lyckad utsättning Foto: John Kärki, Sportfiskarna

Havsöringen har återvänt till Forsmarksån: ”Riktigt coolt”

Uppdaterad
Publicerad

För flera år sedan planterades havsöringssmolt ut i Forsmarksån och nu har det gett resultat. På organisationen Sportfiskarna är glädjen stor över att fisken har etablerat sig i vattendraget.

När Sportfiskarna och Länsstyrelsen provfiskade i Forsmarksån på sensommaren blev glädjen stor. Man fick upp massor av tillväxta årsyngel som visade att utsättningen av havsöringssmolt (yngel) några år tidigare hade lyckats. Fisken hade återvänt till samma plats i Forsmarksån.

– Provfångsten visade att havsöringen tagit sig tillbaka för att leka, säger John Kärki på Sportfiskarna.

Havsöringen borta

Havsöringen var i det närmaste försvunnen från Forsmarksån, berättar John Kärki. Länsstyrelsen och Sportfiskarna vidtog även ett antal åtgärder för att få fisken att trivas och reproducera sig.

– Nu är havsöringen etablerad och sköter sin reproduktion själv, säger John Kärki.

I framtiden planerar man för ytterligare  åtgärder i Forsmarksån.

Planen är att bygga ett omlöp så att fisken kan ta sig förbi och vidare upp i åsystemet. Det är storleken på ytan som reglerar hur stora fiskbestånden kan bli. Ju fler strömbiotoper det finns, ju mer fisk är det som kommer att ta sig ut i havet, säger John Kärki.

I videon: Se reaktionerna när Sportfiskarna hittar yngel i ån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.