Foto: Henrik Montgomery / TT

Heby riskerar minus i kassan på 100 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Underskottet skenar i Heby kommun. Om fem år kan kommunens hål i kassan ha dragit iväg till 100 miljoner kronor.

Vilka skolor kan tvingas läggas ner? Vilka avgifter behöver höjas? Kan vi bli tvingade att höja kommunalskatten?

Med tanke på det  ekonomiska läget som Heby kommun befinner sig i går det inte att utesluta några åtgärder. När Sveriges kommuner och landsting (SKL) presenterade sin analys av läget på kommunfullmäktige i veckan var det en siffra som stack ut, femårsprognossiffran.

– Om vi inte gör något åt situationen så har vi ett underskott på 96 miljoner kronor, säger Ylva Opard, ekonomichef i Heby kommun.

Ekvation som inte går ihop

För höga kostnader inom skolområdet är en orsak till årets förväntade underskott. SKL har räknat fram att Heby kommuns skola förra året kostade 46 miljoner kronor mer än vad den gjorde i en jämförbar kommun. Samtidigt har Heby kommun generellt låga taxor och avgifter, enligt SKL.

För höga kostnader och avgifter som ligger lägre än på andra håll. Det leder inte fram till en ekonomi i balans. Men det är det spåret som gäller nu. Enligt kommunallagen har kommuner tre år på sig att jobba igen ett underskott. Heby kommun har alltså tre ryggsäckar på i genomsnitt nio miljoner kronor i var att bära bära med sig in i budgetarbetet.

– Det här är inget vi kan blunda för, säger Ylva Opard.

Och hon får medhåll av kommunalrådet Marie Wilén (C). SVT Nyheter Uppsala får tag på henne precis innan hon ska gå in i ett budgetmöte.

Kan det bli fråga om skolnedläggningar?

– Jag säger som jag sagt tidigare, det går inte att utesluta någonting.

Kan man säga att Heby står inför ett stålbad?

– Kostnaderna inom skolan behöver sänkas ordentligt, men i dag ligger vi väsentligt över andra jämförbara kommuner.

Och redan i dag har ni en förhållandevis hög kommunalskatt om man jämför med resten av länet.

– Ja, 22,50 kronor per intjänad hundralapp. Det är bara Älvkarleby som har en högre kommunalskatt i dag. Höjd kommunalskatt är sista medlet man vill ta till.

Socialdemokraterna och Centerpartiet styr nu i majoritet och en budget för nästa år väntas klubbas 26 november eller 16 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer