Skärmdump ur Hebys valfolder. Paul Namerius, Sixten Larsson, Gösta Persson och Bodil Persson (skymd). Foto: Moderaterna i Heby

Kommunpolitiker i Heby kom i skymundan i Moderaternas valfolder

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Heby kommun har fått en del oväntad uppmärksamhet med sina valbroschyrer. Inte för sin politik, utan för sin bildsättning. På en bild där fyra av partiets namn presenteras syns tre män i helfigur, medan Bodil Persson i stället göms bakom en rygg.

Ewa Westling Olzon, kommunstyrelsens 1:e vice ordförande i Heby och första namnet på Moderaternas lista i kommunen, tycker att det är en ledsam uppmärksamhet.

– Det blev olyckligt med bilden, men vi tyckte från början att det var en bra bild. Vi hade inte en tanke om att det skulle bli en sådan uppståndelse kring det, säger hon.

Skärmdump ur Hebys valfolder. Paul Namerius, Sixten Larsson, Gösta Persson och Bodil Persson (skymd). Foto: Moderaterna Heby

Ingen baktanke bakom bilden

De tre männen ligger längre ned på listan (plats 18, 19 och 21) än Bodil Persson (plats 12). Men att det skulle ligga någon gömd agenda bakom bildvalet avvisar Ewa Westling Olzon bestämt.

– Nej vi hade absolut ingen baktanke med det. Tittar man på vår lista så är det hälften kvinnor och hälften män. Men det är en olycklig bild, så är det.

#backabodil

Fotot cirkulerar i sociala medier och på Twitter används hashtaggen #backabodil i samband med den. Bodil Persson själv skrattar mest åt att det blivit så stort väsen av valmaterialet och tar uppståndelsen med ro.

– Det är kvinnan som står bakom allt vet du väl och det är bättre att höras än att synas. Jag har ju fått bra reklam av det. Rent fotografiskt är det ingen lyckad bild, men något mer än så är det inte. Misstag kan hända både på det ena eller andra sättet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.