Vänsterpartisten Per Mattsson kallar en person ”satans pissråtta”.

V-politiker kallade meningsmotståndare ”pissråtta”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartisten Per Mattsson i Heby kan uteslutas ur partiet efter grova kommentarer i sociala medier. Enligt distriktsordföranden är det minus 100 procents chans att han får stanna.

Att kalla någon ”satans pissråtta” och uppmana personen att dränka sig i Strömmen är inte acceptabelt om man är förtroendevald, det anser vänsterpartiet i Uppland.

Partiet vill utesluta

Per Mattsson har skickat meddelanden via Facebook och uppmanat personen i andra änden att till exempel lägga sig på t-banespåret: ”Det viktigaste är att vi blir av med dig”.

Det han har gjort i sociala medier är fullständigt oacceptabelt menar Lars Thor, distriktsordförande för Vänsterpartiet i Uppsala län som vill utesluta Per Mattsson ur partiet.

– Är man förtroendevald för Vänsterpartiet så är man det 24 timmar per dygn.

Har du förtroende för Per Mattsson?

– Nej, säger Lars Thor.

Minus 100 procents chans att han får stanna

Det är i slutändan partistyrelsen som avgör uteslutningsärenden, och Per Mattssons öde väntas avgöras vid kongressen nästa helg. Men Lars Thor tror inte att Per Mattssons chanser att förbli i partiet är stora:

– De är minus 100 procent. Han har ingen chans. Det han har skrivit kan inte vi i Vänsterpartiet leva med.

Hävdar att konversationen var privat

Men skriftväxlingen skedde privat och är därmed en privatsak, anser Per Mattsson.

– Jag talade om, i en privat konversation vad jag tyckte om personen och det har Vänsterpartiet inte med att göra. Dom får tycka vad dom vill. För mig är det stalinism eller KGB att springa runt och leta efter vad folk har i sina byrålådor.

Men är det förenligt att vara Vänsterpartist och uttrycka sådana åsikter?

– Det kan man säkert diskutera, säger Per Mattsson.

Kan bli politisk vilde

Per Mattsson sitter i kommunfullmäktige och Bygg- och miljönämnden i Heby kommun. Utesluts han ur Vänsterpartiet kan han ändå ha kvar sina politiska uppdrag eftersom han är förtroendevald. Han skulle då bli så kallad politisk vilde.

Kommer du att lämna partiet självmant?

– Nej, säger Per Mattsson.

Kommer du att sitta kvar i kommunfullmäktige?

 – Det har jag inte bestämt mig för än, säger Per Mattsson

– Det är ingenting som vi planerar för, att någon ska bli politisk vilde. Vi tycker att det är tråkigt, Lars Thor. Bäst vore om han lämnade sina politiska uppdrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.