Enligt Heimstadens vd Patrik Hall är det ökande kostnader som fått fastighetsägaren att överväga en omvandling av studentbostäderna. Foto: Heimstaden/SVT

Heimstadens vd: ”Omvandlingen handlar inte om sabotaget”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Heimstadens kontor i Flogsta vandaliserades i början på januari hotade fastighetsägaren med att omvandla 2000 studentbostäder till vanliga bostäder. Enligt Heimstadens vd var det dock inte sabotaget som var avgörande för att fastighetsägaren nu funderar på att omvandla studentbostäderna.

Istället handlar det om att förhandlingarna om att höja hyran mellan Heimstaden och studenternas hyresgästförening HUS strandade.

– När vi har förhandlingar där man inte har förståelse för de taxökningar och kostnader som finns på ett studentboende, och vi inte kan ta betalt för de kostnadsökningar som faktiskt sker, då måste vi titta på hur vi kan skapa ett boende där skadegörelse och slitage är mindre, säger Patrik Hall, vd på Heimstaden.

Studentbostäderna i Flogsta

Slitage och förstörelse

Heimstaden anser att slitaget och förstörelsen i de gemensamma utrymmena i studentkorridorerna är så pass kraftigt att kostnaden för att ha studentbostäder blir hög.

– Vi känner att vi behöver ha en bättre stabilitet och omvårdnad av det boendet vi har och då tror vi att det är rätt att minska antalet korridorer till förmån för mindre lägenheter. Vi tror också att det är det som kommer efterfrågas framöver av studenter, säger Patrik Hall.

Högre hyra väntar

Nu undersöker fastighetsägaren hur man skulle kunna omvandla studentkorridorerna till mindre bostäder med eget badrum och kök. Ännu har Heimstaden inte tagit något beslut om bostäderna även skulle vara till för personer som inte är studenter.

Vill ni få bort studenterna från Flogsta?

– Nej, absolut inte. Vi har dessutom lovat universitet och Akademiförvaltningen att vi kommer fortsätta upplåta precis de bostäder de önskar hyra, säger Patrik Hall.

Skulle inte färre personer kunna bo i husen om det blir lägenheter istället för korridorboende?

– Antalet kommer inte förändras speciellt mycket. Om man håller sig till ettor eller en kombination av ettor och små tvåor så kan det bli lika många eller till och med fler.

Blir det inte dyrare för studenterna att bo i en egen bostad än i en korridor?

– Visst är det så. Hyran blir ju högre om man nyproducerar. Så kostnaden för en sådan lägenhet blir högre än vad den är i en korridorsrum. Men vid en sådan här omvandling är det aldrig så att det påverkar de som bor där i dag. Gör vi den här resan tar vi trapphus för trapphus och hus för hus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentbostäderna i Flogsta

Mer i ämnet