Sönderslaget kontor i Flogsta. Bilden har tidigare publicerats av Ergo. Foto: Christopher HollmanVisa alla (2)
Visa alla (2)

Uppsala studentkår kritiserar Heimstaden

Uppdaterad
Publicerad

Efter sabotage och vandalisering hotade fastighetsägaren Heimstaden, i början av januari, med att omvandla 2.000 studentbostäder i Flogsta till vanliga bostäder. Nu får Heimstadens uttalande kritik av Uppsala studentkår.

– Det är olämpligt att uttrycka sig så som de har gjort, och hota alla med en omvandling, säger Jakob Stone, styrelseledamot, Uppsala studentkår.

Krossade rutor

Det var under den första veckan i januari som Heimstadens kontor i Flogsta vandaliserades. Fönster hade krossats och på fasaden hade någon sprejat ett budskap: ”Höjer ni hyran sänker vi er”.

Till tidningen Ergo sade Heimstadens senior investment manager, Pontus Rode att skadegörelsen i området kan leda till att studentrummen byggs om till vanliga lägenheter.

– Det är beklagligt att vuxna människor saboterar egendom. Sådana här saker påverkar hyran, det är svårt att förstå hur man kan vara så korkad, sade han till Ergo.

”Drar alla över en kam”

Uppsala studentkår anser att Heimstaden drar alla hyresgäster, och indirekt alla studenter över en kam.

– Givetvis tar vi avstånd från all form av sabotage och våld, men när det kommer till de här händelserna handlar det bara om en bråkdel av hyresgästerna. Det är inte rimligt att det skulle vara representativt för de 2.000 studenterna i Flogsta, säger Jakob Stone.

Handlar om kostnadsökningar

Enligt Heimstadens vd var det dock inte sabotaget som var avgörande för att man nu funderar på att omvandla studentbostäderna. Istället handlar det om att förhandlingarna om att höja hyran mellan Heimstaden och studenternas hyresgästförening HUS strandade.

LÄS MER: Heimstadens vd: ”Omvandlingen handlar inte om sabotaget”

– När vi har förhandlingar där man inte har förståelse för de taxökningar och kostnader som finns på ett studentboende, och vi inte kan ta betalt för de kostnadsökningar som faktiskt sker, då måste vi titta på hur vi kan skapa ett boende där skadegörelse och slitage är mindre, säger Patrik Hall, vd på Heimstaden.

Höjde hyrorna

Heimstaden har tidigare fått hård kritik av både studenter och av Hyresgästföreningen. Den senare gick till angrepp mot att Heimstaden skickat ut fakturor med en hyreshöjning, trots att förhandlingarna hade strandat.

Enligt Jakob Stone har Uppsala studentkår försökt hitta en lösning på situationen genom att prata med Uppsala universitet och kommunen.

– Det har inte gett önskad effekt, så vi behövde gå ut lite hårdare, säger Jakob Stone.

”Förhandla – eller sälj”

I ett pressmeddelande uttrycker studentkåren oro för hur en omvandling av studentbostäderna i Flogsta kan komma att påverka den redan ansträngda bostadssituationen för Uppsalas studenter.

– Det är orimligt att omvandla bostäderna, eftersom Uppsala behöver fler studentbostäder, inte färre, säger Jakob Stone, som hoppas att Heimstaden drar tillbaka sina hot om att omvandla bostäderna och börjar förhandla.

– Om Heimstaden inte upplever att de kan hantera beståndet i Flogsta ser vi hellre att de säljer till någon som har mer intresse av att hålla studentlägenheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Studentbostäderna i Flogsta

Mer i ämnet