Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tom Nilsson är projektledare på Skolfastigheter i Uppsala kommun. Foto: SVT

Hela gamla ”Brantan” rivs – nybygget blir dyrare

Uppdaterad
Publicerad

I somras startade bygget av den nya Brantingsskolan där tanken var att bevara aulan av kulturhistoriska skäl. Men på grund av sprickor i taket måste nu även den rivas – något som både försenar och fördyrar bygget.

Det har varit flera turer kring Brantingsskolan. Från rivning, till renovering och slutligen tillbaka till rivning för att ge plats åt en helt ny skola. Tanken var dock att bevara aulan då det i anslutning till den sitter en tio meter lång målning av Harald Lindberg: Juniskäret, som målades 1960 på en duk fastklistrad på väggen.

Men så i höstas upptäcktes stora sprickor i takkonstruktionen – något som fick plan- och byggnadsnämnden att utfärda ett föreläggande: Inga personer fick vistas inne i byggnaden eller inom en 15 meters radie från den.

– Det är stora brister som riskerar människors liv och hälsa, säger Tom Nilsson som är projektledare vid Skolfastigheter i Uppsala kommun.

I klippet ovan hör du mer om rivningen och bygget av den nya skolan.

Ny skola tidigast 2022

Rivningsarbetet drar igång den 7 januari.

Den nya Brantingsskolan kommer att ha plats för omkring 720 elever i årskurserna 4 till 9. Den kommer tidigast att stå klar 2022.

Kopparskulpturen Soluret (1964) av Staffan Östlund kommer att återföras till skolgården när den nya skolan öppnar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer