Foto: TT

Helge Fossmo släppt från anstalten

Uppdaterad
Publicerad

Före detta Knutby-pastorn Helge Fossmo får under onsdagen lämna anstalten för att flytta till ett utslussningsboende. Frivården bedömer att det inte finns någon påtaglig risk för att 49-åringen ska återfalla i brottslighet.

Helge Fossmo, som numera bytt namn till Iversen, är dömd till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök efter det så kallade Knutbydramat 2004.

I slutet av 2019 beslutade Örebro tingsrätt att bevilja hans ansökan om att få sitt straff tidsbestämt. Straffet bestämdes då till 26 år.

Gäller till 2022

I sitt beslut om utslussningsboende uppger Kriminalvården att Helge Fossmo har ett behov av en successiv utslussning från anstalt till ett liv i frihet. Placering i ”halvvägshus” bedöms tillgodose hans behov av särskildt stöd och tillsyn.

Fossmo kommer inte få lämna sin bostad förutom på särskilt bestämda tider, och om han missköter sig kan tillståndet att bo på utslussningsboende upphävas. Vistelsen i halvvägshus gäller fram till den 23 januari 2022, vilket är tidigaste dag för villkorlig frigivning.

  • Den kristna Filadelfiaförsamlingen i Knutby grundades 1921 och blev riksbekant genom de i medierna stort uppmärksammade händelserna som har kallats Knutbydramat.
  • 2004 dömdes Helge Fossmo (som han hette då), en av församlingens pastorer, till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök.
  • En av församlingens medlemmar hade av Fossmo förmåtts att mörda hans andra hustru och att försöka mörda maken till Fossmos älskarinna.
  • Den som utförde brotten var en ung kvinna som arbetat som barnskötare hos paret Fossmo. Hon dömdes till rättspsykiatrisk vård.
  • Helge Fossmo åtalades också för mord på sin första hustru, men friades.
  • Knutbyförsamlingen levde enligt en tro om att Jesus snart skulle återvända till jorden. Pastorn Åsa Waldau pekades ut som andlig ledare i församlingen. Hon är syster till Helge Fossmos mördade hustru och av församlingen kallades hon för Kristi brud.
  • Flera församlingsmedlemmar har vittnat för SVT:s Uppdrag granskning om att Åsa Waldaus ställning som Kristi brud gav henne stor makt inom församlingen. Den som trotsade henne kunde bli bestraffad med utfrysning eller misshandel.
  • På uppmaning av församlingen klev församlingen ledare ner 2016.
  • Tre tidigare pastorer i församlingen polisanmäldes 2017 och har utretts misstänkta för misshandel och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.
  • 2018 upplöstes församlingen som då bara bestod av ett fåtal medlemmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer