Knutbydramat – fallet som skakade hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I januari 2004 sätts allt fokus på Knutby. Ett brutalt mord och mordförsök skakar om hela Sverige. Knutbydramat, som det ofta kom att kallas, berör flera personer i samhällets Filadelfiaförsamling.

Alexandra Fossmo som är fru till pastorn i församlingen, Helge Fossmo, skjuts med upprepade skott i huvudet medan hon sover i sitt och pastorns hem. Hon avlider direkt. En granne till paret Fossmo blir en stund senare också skjuten i sin bostad och får livshotande skador, men överlever.

Bakom skotten står den så kallade barnflickan, en kvinna som tagit hand om pastorns barn.

Helge Fossmo hade ett förhållande med barnflickan. Han hade också en relation med frun till grannen.

Vid ett tidigare tillfälle har barnflickan överfallit Alexandra Fossmo med en hammare. Hon klarar sig den gången med lindriga skador, händelsen polisanmäls inte.

Gripna och dömda

Barnflickan grips i januari och erkänner både mord och mordförsök. I slutet av januari anhålls även Helge Fossmo. Barnflickan hävdar att hon trott sig utföra guds handling när hon avfyrat samtliga skott.

I sms mellan Helge Fossmo och barnflickan framgår det att pastorn manipulerat kvinnan.

Helge Fossmo dömdes 2004 för anstiftan till mord och två mordförsök. Barnflickan dömdes för mord och två mordförsök. Fossmo fick livstids fängelse, barnflickan rättspsykiatrisk vård.

Domarna efteråt

Helge Fossmo misstänktes också för att ha dödat sin första fru 1999, men friades. I en intervju i TV4 2006 erkände han sin inblandning i Knutbydramat.

Den före detta pastorn hävdade senare att Alexandra Fossmos storasyster, Åsa Waldau, även kallad ”Kristi brud” varit inblandad i mordet, något som inte har lett till någon polisutredning.

Helge Fossmo har flera gånger försökt få sitt straff tidsbestämt. Hösten 2017 beslutades det att livstidsdomen står fast. I februari 2018 överklagade Fossmo beslutet till Högsta domstolen – med viljan om att få sitt straff tidsbestämt. HD valde då att inte ge prövningstillstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knutbymordet

Mer i ämnet