Foto: TT

Knutbypastorn får inte tidsbestämt straff

Publicerad

Helge Fossmo fick i dag avslag på sin ansökan om att få sitt fängelsestraff tidsbestämt. Därmed står livstidsdomen mot den förre Knutbypastorn fast.

Straffvärdet för de brott som Helge Fossmo, eller Iversen som han numera heter, har begått bedöms som alltför högt enligt tingsrätten.

– Frågan är för tidigt väckt, han får återkomma senare, säger Mariette Gustafsson, chefsrådman vid Örebro tingsrätt som fattat beslutet om att avslå Helge Iversens ansökan.

Iversen har nu avtjänat 13 år och 9 månader av sitt livstidsstraff. Enligt Kriminalvården krävs mellan ett och ett och ett halvt år av åtgärder för att underlätta Iversens frigivning.

– Straffvärdet för gärningarna överstiger väsentligen 24 år, så vi tycker att den tid som återstår för honom att avtjäna är mer än vad som krävs för nödvändig utslussning, säger Mariette Gustafsson.

Låg risk för återfall

Risken att han återfaller i allvarlig brottslighet anses däremot som låg. Inte heller bedöms den misskötsel som Iversen gjort sig skyldig till på anstalten – bland annat har han försökt ringa förbjudna samtal – som tillräckligt allvarlig för att inte ge honom ett tidsbestämt straff.

Även för tre år sedan sökte Helge Iversen om att få straffet tidsbestämt. Tingsrätten i Örebro bestämde då straffet till 24 års fängelse, men beslutet överklagades. Hovrätten gick emot tingsrättens beslut och tyckte att livstidsomen skulle stå fast. Som skäl angavs bland annat att brotten har ett högt straffvärde och att frågan var ”för tidigt väckt”.

Dömdes 2004

Iversen var tidigare pastor i församlingen Knutby Filadelfia öster om Uppsala. Han dömdes 2004 för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök då han i januari samma år förmådde familjens barnflicka att skjuta hans hustru och en granne, make till hans älskarinna.

Helge Iversen åtalades även för att ha mördat sin första fru, som dog i badkaret 1999, men han friades.

Livstidsstraffet i Sverige

Visa
  • När en livstidsdömd person har avtjänat minst tio år kan denne ansöka om att få straffet tidsbestämt. Alla sådana ansökningar hanteras av Örebro tingsrätt. Om tingsrätten skulle fatta beslut om att omvandla livstidsdomen får straffet inte bli kortare än 18 år.
  • I sitt beslut måste domstolen ta hänsyn till hur den dömde skött sig under sin fängelsetid och Rättsmedicinalverkets bedömning om risken för återfall i brottslighet.
  • Tingsrättens beslut kan överklagas till hovrätten. En ny ansökan om tidsbestämt straff kan göras först när ett år har gått efter ett avslag.
  • När ett straff har tidsbestämts kan den dömde friges villkorligt efter två tredjedelar av strafftiden.

Källa: Kriminalvården

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer