Knutby vill gå vidare efter mordet

Uppdaterad
Publicerad

Mordhistorien som avslöjades satte det uppländska lilla samhället på kartan för lång tid framöver.

Det är tio år sedan skotten avlossades i Knutby. Mordhistorien som avslöjades satte det lilla uppländska samhället på kartan för lång tid framöver.

Religion, sex och ond bråd död. Mordet och mordförsöket i Knutby skakade hela Sverige. Och bilderna från det lilla uppländska samhället präntades in i folks medvetande. 

Mord i Knutby

Vi har nu återvänt till Knutby för att ta reda på hur samhället gått vidare. Tio år är lång tid, men det är få som vill prata med medierna. Brända av den massiva mediebevakningen som varit vill de flesta Knutbybor bara gå vidare.

”Skulle kunna ske var som helst”

I utkanten av Knutby lever också församlingen vidare. Det var deras pastor Helge Fossmo som manipulerade familjens barnflicka, som också var församlingsmedlem, att mörda frun i huset och sen skjuta grannen. Bland annat genom sms som Helge Fossmo skickade.

Pastor Peter Gembäck som var ledare i församlingen även då tillbakavisar att det skulle vara miljön i församlingen som möjliggjorde manipulationen.

– Det här skulle kunna ske inom vilken miljö som helst. Det skulle kunna hända inom en akademisk miljö, inom en idrottsförening, inom en släkt, hos polisen eller inom journalistkåren. Jag skulle vilja uppmuntra omvärlden att förstå det. Bedragare, lögnare och mördare rör sig ute i samhället. Helge skulle precis lika gärna kunna ha hamnat i en akademisk miljö och gjort samma sak där, säger Peter Gembäck.

”Blev en sluten församling”

Men det ger inte den polis som ledde utredningen mycket för.

– Från att ha varit en vanlig pingstförsamling så kom det in människor som var väldigt starka och hade påverkan på församlingen. Den blev en ganska sluten församling där det var toppstyrt. Sedan lyckades de här människorna manipulera de andra i församlingen att gå och skjuta sina egna vänner. Det måste man nog vara ganska manipulativ för att klara av, säger Kenneth Ågren.

I dag är barnflickan fri efter genomgången vård. Före detta pastorn Helge Fossmo avtjänar fortfarande sitt livstidsstraff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Knutby

Mer i ämnet