Foto: TT

Fossmo försökte ringa förbjudna samtal

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare Knutbypastorn Helge Fossmo, ska upprepade gånger ha försökt manipulera telefonlinjer för att prata med personer som han förbjudits att kontakta. Nu dras alla hans samtalstillstånd in. Det slår förvaltningsrätten fast i en dom.

Kriminalvården menar att den livstidsdömde Helge Fossmo flera gånger försökt att manipulera telefonlinjerna, för att ta kontakt med personer han förbjudits till. Han får nu alla sina samtalstillstånd på anstalten indragna, enligt en dom i förvaltningsrätten.

Fick varning

”Ett lyckat försök skulle medföra att samtal kan ske med personer Kriminalvården inte tillåtit kontakt med och som skulle kunna äventyra säkerheten...men också motverka den intagnes anpassning i samhället..” står det i Kriminalvårdens yrkande. 

Tekniska problem

Kriminalvården ska även tidigare gjort honom uppmärksam på att tillstånden att få ringa hans familjemedlemmar skulle dras in, om manipulationsförsöken inte slutade.

Helge Fossmo nekar till anklagelserna och menar i sitt överklagande att det som uppfattats som ett manipulationsförsök blivit missförstått på grund av tekniska problem. Bland annat att ett samtal kopplats till en röstbrevlåda, som inte varit bortkopplad.

Han menar också på att möjligheten till telefonkontakt med hans anhöriga är betydelsefull för honom.

Avvek från permission

Det är inte första gången som Helge Fossmo får åtstramade restriktioner. 2016 bröt han mot permissionsreglerna när han tillbringade två nätter på ett hotell på en annan adress än vad som var planerat för.

Helge Fossmo avtjänar ett livstidsstraff efter mordet och mordförsöket i Knutby 2004. Han kallar sig också numera Helge Iversen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knutbymordet

Mer i ämnet