Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Knutbybor om hur händelserna 2004 påverkar orten och invånarna i dag. Foto: Tobias Skagerström/SVT

Knutbybor om att Helge Fossmo släpps: ”Som en sårskorpa som rivs upp”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen, 18 år efter det så kallade Knutbydramat blir Helge Iversen (tidigare Fossmo) villkorligt frigiven. Boende på orten minns händelserna och påverkas fortfarande av fallet som skakade om Sverige.

Den 23 januari blir Helge Iversen villkorligt frigiven efter att ha bott på ett utslussningsboende sedan april förra året. Han dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök efter det så kallade Knutbydramat 2004 och i den uppländska byn minns invånare händelserna.

– Det var en helt makalös historia som rullades upp så jag förstår att den ältas om och om igen. Det är lite som en sårskorpa som skrapas av för oss som bor här. Det höjs fortfarande på ögonbrynen när man säger att man kommer från Knutby, säger Sven-Olof Ahlgren som var förste journalist på plats 2004 och har bott i Knutby större delen av sitt liv.

Dömdes till livstids fängelse

I slutet av 2019 beslutade Örebro tingsrätt att bevilja Helge Iversens ansökan om att få sitt straff tidsbestämt och straffet bestämdes då till 26 år. I Sverige avtjänar man vanligtvis två tredjedelar av sitt straff innan man blir villkorligt frigiven.

I klippet: Hör Knutbybor om hur händelserna 2004 påverkar orten och invånarna i dag.

  • Den kristna Filadelfiaförsamlingen i Knutby grundades 1921 och blev riksbekant genom de i medierna stort uppmärksammade händelserna som har kallats Knutbydramat.
  • 2004 dömdes Helge Fossmo (som han hette då), en av församlingens pastorer, till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök.
  • En av församlingens medlemmar hade av Fossmo förmåtts att mörda hans andra hustru och att försöka mörda maken till Fossmos älskarinna.
  • Den som utförde brotten var en ung kvinna som arbetat som barnskötare hos paret Fossmo. Hon dömdes till rättspsykiatrisk vård.
  • Helge Fossmo åtalades också för mord på sin första hustru, men friades.
  • Knutbyförsamlingen levde enligt en tro om att Jesus snart skulle återvända till jorden. Pastorn Åsa Waldau pekades ut som andlig ledare i församlingen. Hon är syster till Helge Fossmos mördade hustru och av församlingen kallades hon för Kristi brud.
  • Flera församlingsmedlemmar har vittnat för SVT:s Uppdrag granskning om att Åsa Waldaus ställning som Kristi brud gav henne stor makt inom församlingen. Den som trotsade henne kunde bli bestraffad med utfrysning eller misshandel.
  • På uppmaning av församlingen klev församlingen ledare ner 2016.
  • Tre tidigare pastorer i församlingen polisanmäldes 2017 och har utretts misstänkta för misshandel och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.
  • 2018 upplöstes församlingen som då bara bestod av ett fåtal medlemmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer