Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Klippet: Här vattenbombas lågorna från ovan. Följ med i en av helikoptrarna som släckte branden. Foto: Utryckning Uppsala

Skogsbrand utanför Uppsala under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner i ett skogsparti i Järlåsa väster om Uppsala. Två helikoptrar deltog i släckningsarbetet och branden anses nu vara under kontroll.

Larmet om branden inkom till flygledartornet vid Ärna i Uppsala strax före klockan 12. Det ska ha varit ett civilt plan som sett branden och hört av sig.

När räddningstjänsten anlände fick man inleda insatsen till fots.

– Det är svårt att ta sig fram, väldigt knepig terräng. Därför är prognosen att det kommer att ta flera timmar att släcka branden, säger Thomas Sjöberg, ledningsbefäl på Räddningscentral mitt.

Området som brinner beräknas vara cirka 10 000 kvadratmeter, en hektar. Det ska inte finnas någon bebyggelse i närheten.

Branden under kontroll

Vid 15-tiden kom besked om att branden var under kontroll. Helikoptrarna hade då vattenbombat färdigt, och branden var omringad. Några styrkor hade också skickats hem. Förhoppningen var att vid 16.15 kunna lämna över ansvaret till markägaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.