Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna: Så ska nya tågstationen i Uppsala se ut Foto: CF Møller Architects

Helt nytt stationshus – så ser planen ut för nya Uppsala C

Uppdaterad
Publicerad

Stationsområdet i Uppsala behöver växa för att ge utrymme åt det ökade trycket på kollektivtrafiken under kommande år. Därför planeras nu en stor ombyggnation.

– Det nya stationshuset kommer sticka ut mest. Det kommer synas på höjden, säger Michael Eriksson, strategisk samhällsplanerare på Uppsala kommun.

Utöver det nya stationshuset planeras även ett större spårområde, butiker, restauranger och fler kontorslokaler i området. Cykelparkeringshuset ska flyttas och centralpassagen ska byggas ut med en tunnel mot Vretgränd.

Men det har bara gått drygt tio år sedan den nuvarande centralstationen stod klar.

Uppsalapaketet

– Resandet har ökat mer än man trodde. Vi räknar med ett fördubblat resande fram till 2050, förklarar Michael Eriksson.

Gjorde man ett misstag när man byggde stationshuset då?

– Inte misstag, men man hade inte alla parametrar för framtiden klart för sig. Vårt mål nu är att ta ett grepp fram till 2050 så att det ska hålla över tid.

Här är alla delar av stationsområdet som kommer förändras. Foto: CF Møller Architects

Kommunstyrelsen ska fatta beslut om den nya utvecklingsplanen den 15 juni, och arbetet med detaljplaner börjar så snart planen godkänts. I de nya planerna har namnet Uppsala resecentrum bytts ut till Uppsala C.

I klippet ser du fler bilder på hur stationen planeras se ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsalapaketet

Mer i ämnet