Länsstyrelsen ger klartecken till eldning i skog och mark igen, efter att man tidigare i veckan avrått från brasor och grillning ute. Foto: Pontus Lundahl/TT

Helt okej att elda igen – avrådan upphävd

Publicerad

Sedan ett par veckor tillbaka har räddningstjänsten avrått hela Uppsala län från att elda utomhus. Men det blöta vädret har ändrat på det.

– Det är normalläge igen, man får elda som vanligt tack vare regnandet, säger Arne Åhman på länsstyrelsen, som fattat beslutet ihop med räddningstjänsten och länets kommuner.

Risken för gräsbränder är inte längre överhängande och därmed har avrådan från eldning dragits tillbaka, vilket P4 Uppland var först med att berätta om.

Torrt gräs från i fjol, varma dagar och mycket vind ökade risken för både gräs- och skogsbränder sedan ett par veckor tillbaka. Heby kommun har haft det torraste vädret och därmed också ett eldningsförbud.

Arne Åhman påpekar att det – trots att avrådan är upphävd – är läge att iaktta försiktighet vid eldning i skog och mark.

– Man ska alltid vara försiktig, oavsett väder, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer