De senaste dagarna har en kvinna som lutade sig mot ett träd engagerat många läsare. Men vad hände egenligen? Vi ringde upp polisen i Enköping. Foto: TT

Historien bakom ”kvinnan som lutade sig mot ett träd”

Uppdaterad
Publicerad

En kort notis om en kvinna som lutar sig mot ett träd. Någon larmar men när polisen anländer till platsen finns där ingen kvinna, däremot en man som misstänks för ringa narkotikabrott. I flera dagar har nyheten toppat Enköpings-postens ”mest lästa”-lista. Men vad hände egentligen på Havsörnsgatan i Enköping i torsdags?

Detta har hänt:

Nyheten lämnar dock fler frågor än svar: fanns där en kvinna, lutade hon sig mot ett träd? Vad hände med mannen?

”Missförstånd”

Jag ringer upp Jan Håkansson, lokalområdeschef i Enköping. När jag berättar om mitt ärende låter han förvånad och minns inte händelsen. Jag återger detaljer och han söker upp händelserapporten. Jag väntar.

– Hallå igen, säger Jan Håkansson och fortsätter:

– Det måste ha blivit någon form av missförstånd. Från vår sida eller Enköpings-postens.

Vad menar du?

– Det var aldrig en kvinna som lutade sig mot ett träd. En kvinna ringer polisen och berättar att hon ser en man som sitter lutad mot ett träd och hon vågar inte ta kontakt. När patrullen kommer till platsen misstänks mannen för ringa narkotikabrott.

Viktigt för den lokala journalistiken

Mitt sökande fortsätter och jag ringer upp Anders Liljestrand på Enköpings-posten, som har skrivit en krönika om den lutande kvinnan i Enköping.

Varför tror du att just den här notisen blev så läst?

– Jag tror att små lokala nyheter alltid kittlar. Sedan kan det vara en lyckträff med rubriken. Min kollega Anders Jagemo som skrev artikeln är bra på att lyfta fram udda saker.

Vad har ni fått för reaktioner på notisen?

– Det var lite det som jag ville ta upp i den här krönikan som jag skrev. Rent generellt är det viktigt för den lokala journalistiken, även små notiser. Ofta är det sådan som man får feedback på. Det var inte så mycket reaktioner till oss i form av samtal, eftersom det var mer på sociala medier. Just det att ni och andra kolleger och konkurrenter tog upp notisen är ett bevis på att den var läst.

Var det ni eller polisen som missförstod?

– Jag diskuterade det med min kollega och han är helt säker på att han fick den informationen från polisen i torsdags.

Vad tror du är så fascinerande med rubriken ”Kvinna stod lutad mot träd”?

– Att det är en icke-nyhet och att den är väldigt väldigt lokal. Det fantastiska är att du ringer upp mig om en krönika som jag har skrivit om en lokal notis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.