Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du Natali Gavrilenko och Natali Zuzak bli känslosamma över hjälpen de får vid centret i Uppsala. Foto: SVT/Alberto Lozano

Hjälpcenter i Uppsala behöver fler donationer: ”Räcker inte till alla”

Uppdaterad
Publicerad

Tre dagar i veckan besöker mellan 60 och 120 ukrainska flyktingar ett hjälpcenter i centrala Uppsala för att hämta mat, kläder eller hygienartiklar. Men det stora trycket gör att produkterna snabbt tar slut.

– Vi kom hit med tomma händer och därför behöver vi lite av allt, säger Natali Zuzak som flydde Kiev med sin 15-åriga son.

På det ideella hjälpcentret på Dragarbrunnsgatan får flyktingarna fylla i en plocklista där de markerar vilka saker de behöver mest. Men efterfrågan är större än tillgången, och det som donerats räcker inte till alla.

– Vi har begränsade resurser och därför behöver vi få extra hjälp, säger Maria Talajic, ordförande för Refugee Support Uppsala.

Ukrainakriget och Uppsala

Bland de mest efterfrågade produkterna finns blöjor, underkläder och hygienartiklar. De flesta donationerna kommer från privatpersoner men även bland annat butiker har bidragit. Hjälpcentret, som drivs av ideella Refugee Support Uppsala, har temporär tillgång till en hyresfri lokal, men söker även stöd för att klara av framtida hyresavgifter.

I klippet: Träffa några av de ukrainska flyktingar som får hjälp på centret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Uppsala

Mer i ämnet