Caroline Hoffstedt (S) säger till UNT att C-företaget kommer erbjudas att hyra lokalerna av kommunen även i fortsättningen Foto: TT/SVT

Hoffstedt (S): Syskonförtur fortsätter gälla

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun tänker fortsätta med syskonförtur framför närhetsprincipen inför kommande skolval 2018. Trots att det strider mot skollagen och att förvaltningsrätten tidigare fastslagit att kommunen gjort fel.

För tre år sedan togs syskonförturen bort i Uppsala kommun. Men förra året infördes den igen. Vilket betyder att barn som har ett syskon på en skola prioriteras framför någon som bor nära. Detta är inte i enlighet med vad skollagen säger, då närhetsprincipen ska gå före syskonförturen.

Men kommunen har beslutat att syskonförturen ska fortsätta gälla även nästa år.

Syskonförturen i Uppsala

– Vi kommer fortsätta med syskonförturen, vi anser brett över blockgränserna att vi har hittat en princip som möjliggör en kombination av både rätten till en skola nära hemmet och att hålla syskon på samma skola, säger Caroline Hoffstedt (S), utbildningsnämndens ordförande.

Överklagade

I september kom två domar från förvaltningsrätten, som upphävde kommunens beslut om att låta syskonförtur gå före närhetsprincipen vid skolplacering. Men kommunen överklagade domarna och väntar nu på besked från Kammarätten i Stockholm.

– Lagen är otydlig, vi behöver få det här prövat så vi som kommun vet hur vi ska förhålla oss till regelverket. Jag håller också en dialog med ansvarig utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), där jag får positiva signaler att en regeländring kan vara på gång.

”Underlättar vardagspusslet”

Vad får er att trotsa lagen och överklaga förvaltningsrättens domar?

– Jag känner starkt att det är viktigt för familjer i Uppsala att kunna hålla samman barnen på samma skola. Det behövs för att underlätta vardagspusslet.

Vad skulle kunna sätta stopp för er?

– Ytterst är det utfallen i domstolen som styr det. Nu går vi vidare till Kammarrätten och hur vi därefter gör får vi ta i det skedet, säger Caroline Hoffstedt (S), utbildningsnämndens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syskonförturen i Uppsala

Mer i ämnet