Familjen Tewolde Åselius hämtar barn på tre olika stopp – varje dag. Foto: SVT

Klart för syskonförtur i skolvalet

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att syskonförtur återinförs nästa år vid placering i förskoleklass och grundskola i Uppsala kommun. Principen införs trots att den strider mot skollagens regelverk.

Enligt skollagens regelverk ska närhetsprincipen vara den främsta prioriteten när elever ska placeras på en skola. Och för två år sedan togs syskonförturen inom grundskolan bort i Uppsala kommun. Det här har drabbat många familjer, som nu har barn som går på olika skolor.

Läs mer: Se familjens hektiska hämtning

SVT Nyheter Uppsala har tidigare berättat om planerna på att återinföra syskonförturen i skolvalet inom Uppsala kommun, och på måndagen togs det formella beslutet av utbildningsnämnden.

GRAFIK: Så ska syskonförturen fungera

Gäller inom 2 kilometer

De nya reglerna innebär att elever med syskon får förtur om skolan ligger inom 2 kilometers avstånd från hemmet. Utanför tvåkilometersgränsen gäller fortfarande närhetsprincipen. Så bor man längre än 2 kilometer från en skola, exempelvis på landsbygden, så kommer man inte ha möjlighet att tillämpa syskonförturen när man väljer skola för sina barn.

Varför gäller syskonförturen inte om man bor längre än 2 kilometer från en skola?

– Lagstiftningen på det här området idag betonar först och främst att närheten är det som ska vara avgörande i samband med skolvalet. Att vi nu kombinerar närhetsprincipen med syskonförtur så är det ändå ett sätt att gå en otydlig lagstiftning till mötes, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Tidigare i höstas skickade Caroline Hoffstedt (S) en skrivelse till ansvarige ministern Gustav Fridolin, där hon bad honom se över skollagen. Hon inväntar fortfarande svar från ministern.

2015 var det 76 barn som inte fick sitt förstahandsval i skolvalet inom Uppsala kommun, och som på grund av det går på en annan skola än sitt syskon.

2016 var det 126 barn som inte blev placerade på samma skola som sitt syskon.

Siffrorna gäller elever från förskoleklass upp till årskurs 9.

Källa: Antagningsenheten, Uppsala kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Syskonförturen i Uppsala

Mer i ämnet