I Uppsalas dagvatten finns 31 arter av trollsländor. Foto: TT

Trollsländor bidrar till hög biologisk mångfald i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Anlagda dagvattendammar i Uppsala har oväntat hög biologisk mångfald. En ny studie från Uppsala Universitet visar bland annat att 61 procent av alla trollsländarter i Uppland också finns i dammarna, hela 31 stycken.

– Det är både viktigt och intressant att miljöer som i första hand är anlagda för ett annat ändamål, också kan bidra till en ökad biologisk mångfald säger Frank Johansson, professor vid institutionen för ekologi och genetik vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

18 dagvattendammar i Uppsala

I forskningen som presenteras i tidsskriften Ecological Indicators, har man undersökt samtliga dagvattendammar i Uppsala, vilket är 18 stycken. Och just i det här fallet har man koncentrerat sig på trollsländor som i sin art kan representera den totala biologiska mångfalden i dammarna.

I studien hittade man totalt 31 olika trollsländearter i dammarna, vilket motsvarar 61 procent av arterna i Uppland.

– Dammar av den här typen som är anlagda av människan kan därför bidra till att höja den biologiska mångfalden i allmänhet och särskilt i stadsmiljö. Det är jätteviktigt nu när urbaniseringen är snabbare än någonsin, säger Frank Johansson.

Att växtlighet och miljöns storlek påverkar den biologiska mångfalden är välkänt, med det är första gången som det kan visas för dagvattendammar i stadsmiljö, i Uppsalastudien.

Ett flertal andra studier har också visat att vissa arter trivs utmärkt i stadsmiljöer om vi skapar tillräckligt med gröna ytor trots den pågående urbaniseringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer