Anna Donvill är teamledare och Johanna Rehn verksamhetschef på Höganäs äldreboende i Uppsala där man lyckades stoppa smittspridningen i våras. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Här är äldreboendet som lyckats stoppa smittan

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala var ett av de värst drabbade områdena i Sverige under vårens pandemi. Många äldreboenden fick problem med spridning av coronaviruset, men det fanns också boenden som lyckades hålla smittspridningen i schack.

Höganäs äldreboende i Uppsala är ett av dem. När boendet fick ett fall av covid-19 under försommaren, lyckades man förhindra att smittan spreds vidare. Personen blev också senare friskförklarad.

– En stor framgång i vårt arbete har varit att vi har gjort så mycket provtagningar. Vi började redan i mars, säger Johanna Rehn som är verksamhetschef.

Coronaviruset i Uppsala

Hon går varje morgon en runda för att stämma av hur folk mår.

– Personalen är drillade i att observera symptom, säger hon.

Visar boende några som helst symptom ser man till att den personen inte kommer i kontakt med övriga boende tills man vet att det är riskfritt.

Hör mer om äldreboendets framgångsrika metod i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet