Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allt fler smittas med covid-19 på Sveriges äldreboenden, ändå råder inget besöksförbud. Bosse Janssons fru Birgitta är demenssjuk och han säger att det är svårt att hålla avstånd vid besöken. Foto: SVT/Christoffer Hjalmarsson

Smittan ökar på äldreboenden: ”Oroande”

Uppdaterad
Publicerad

Trots ökande smitta finns det i nuläget inget besöksförbud på Sveriges äldreboenden. Bosse Janzon hälsar på sin 80-åriga demenssjuka fru Birgitta minst en gång i veckan.

– Egentligen borde man hålla ett stort avstånd, men det är svårt när det gäller dementa personer. Kroppskontakt betyder en del för dem. Jag får se till att hålla en ordentlig handhygien, säger Bosse Janzon.

Än en gång har spridningen av covid-19 tagit fart på landets äldreboenden. Den senaste veckan har det konstaterats 556 nya coronafall, en ökning med ungefär 30 procent jämfört med veckan innan, enligt nya siffrorna från socialstyrelsen.

Den första oktober togs det nationella besöksförbudet på äldreboendena bort – trots att smittan börjat öka redan då. På äldreboendet i Tallmon har minst tio boende dött med coronaviruset under våren. Nu har smittan tagit sig in igen.

Se reportaget från Tallmons vård och omsorgsboende i Skutskär i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet