Högsäsong för blixt och dunder

Publicerad

Månadsskiftet april-maj betyder att åsksäsongen är igång. För Uppsalas åskforskare vid Ångströmlaboratoriet är nu dags att damma av mätinstrumenten och återigen ge sig ut i ovädret.

Det är åsksäsong. Perioden maj till september är den åsktätatste i Sverige och nu kraftsamlar forskare vid Ångströmlaboratriet i Uppsala för att samla in data om hur blixtarna i länet beter sig. Och man har bra förutsättningar. I Uppsala län slår blixten ner i genomsnitt 0,36 gånger per kvadratkilometer och år. En relativt hög siffra för att vara Sverige.

– I Karlstad har man flest blixtnedslag i Sverige, 0,46 gånger per kvadratkilometer och år. Så Uppsala ligger väldigt högt också, säger blixtforskaren Vernon Cooray.

Många åskmyter

Åskoväder har fascinerat människor i alla tider och myterna är många. Men det är inte många myter som faktiskt är sanna.

– Vissa tror att det är farligt att prata i mobiltelefon utomhus när det åskar. Men det är inte sant, det är en modern myt, säger Vernon Cooray.

Och Vernon Cooray borde veta. Han är ursprungligen från åsktäta Sri Lanka och har studerat blixtar i över 30 år. Men trots att han är professor och kan mer om åskoväder än de flesta andra är han inte helt orädd för blixt och dunder.

– Det är väldigt farligt att vara ute när det åskar, jag är rädd för det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer