Vanligaste myterna om åska

Uppdaterad
Publicerad

Ända sedan tidernas begynnelse har vi människor varit fascinerade av åskan. Och trots att vi numera har gott om vetenskapliga belägg frodas fortfarande myter om väderfenomenet.

1. Det är bilens däck som skyddar mot ett eventuellt blixtnedslag

Att bilen är en relativt säker plats att befinna sig på när det åskar beror inte på däcken. Om blixten slår ner i bilen är det istället karossen som skyddar personerna inuti, genom att leda strömmen runt de, via hjulen ner i marken. Men man ska komma ihåg att bilens fönster kan spricka på grund av tryckvågen, och att om bilens tak är av plast är det inte en säker plats att vara på.

2. Det är farligt att prata i mobiltelefon när det åskar

Enligt Vernon Cooray är det ingen fara att använda mobilen när det åskar. Den vanliga fasta telefonen är det värre med, eftersom blixten kan gå genom telefonkablarna.

3. Blixten kan inte slå ner på samma ställe två gånger

Bara för att blixten redan slagit ned i till exempel ett träd betyder inte det att den platsen är ofarlig att vistas vid. Blixten kan slå ner på samma ställe flera gånger.

4. Om man har gummistövlar är man skyddad mot blixtnedslag

Detta stämmer inte, enligt Vernon Cooray. Om man är utomhus när det åskar och inte kan söka skydd inomhus ska man undvika träd och öppna yter, och huka sig istället för att dra på sig gummistövlarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer