• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Amanda Sundell arbetar i receptionen på polisen i Uppsala: ”En gång fick vi in löständer”. Foto: Polisen/SVT

Högsäsong för hittegods hos Uppsalapolisen

Uppdaterad
Publicerad

Sommar och semester – och så borttappade föremål. Känner du igen dig? Då är du långt ifrån ensam. Sommaren är nämligen den tid på året då vi tappar bort mest saker – och hittar flest förlorade föremål. Hos Uppsalapolisen har man både fått in en sköldpadda och löständer, bara i år.

För någon vecka sedan publicerade Uppsalapolisen ett inlägg på sin Facebooksida där de efterlyste ägaren till en sköldpadda som de hade fått in till hittegodsavdelningen. Som tur var kom sköldpaddan hem till sin ägare kort efter att polisen lagt upp inlägget.

Dock hör detta till ovanligheterna menar Amanda Sundell som arbetar i polisens reception.

– De vanligaste föremålen som vi får in är nycklar, plånböcker och mobiltelefoner. Men en gång fick vi in löständer.

Vad gjorde ni med dem?

– Vi tog emot löständerna eftersom det är hittegods, säger Amanda Sundell och skrattar.

Får in flest föremål under sommaren

I och med att det är fler personer som rör sig ute på sommaren så tappar man oftast mer saker och på så vis hittar man även fler saker. Och om man hittar något så ska man lämna in det till polisen poängterar Amanda Sundell.

– Det finns en regel i lagen som säger att man måste lämna in upphittade föremål inom 14 dagar annars gör man sig skyldig till ett brott som heter fyndförseelse.

Allt är inte hittegods

Dock så bör man vara medveten om att allt som man hittar ute inte behöver vara hittegods.

– I början av året fick vi in väldigt många elsparkcyklar som folk hade hittat runt om i stan, och folk tänkte att det måste vara något som någon hade tappat bort. Men det visade sig sedan att så var ju inte fallet utan man hyr dessa via appar.

I klippet ovan får du höra mer om polisen hittegodsavdelningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.