Foto: Privat

Hon blev sjuk i covid-19 – och födde tvillingar

Uppdaterad
Publicerad

Höggravid med tvillingar fick Tanja Ivis beskedet: Du har blivit smittad av coronaviruset och vi kommer att göra ett akut kejsarsnitt om 40 minuter. Samtidigt var hennes man och äldste son Rocco strandade i Kroatien.

Upsala Nya Tidning var först att rapportera om den dramatiska förlossningen. Allt började med att Tanja Ivis, i april, började känna av diffusa symptom som utslag och huvudvärk. Först trodde hon att det berodde på graviditeten men 1177 bad henne uppsöka sjukhus då de misstänkte att det eventuellt rörde sig om en coronainfektion.

– På morgonen kom läkare och sjuksköterskor in i rummet och berättade att jag hade corona och att de skulle göra ett akut kejsarsnitt om 40 minuter, säger Tanja.

Coronaviruset i Uppsala

Blev en kamp

De nyfödda tvillingarna höll sig friska men för Tanja blev de nästkommande veckorna en kamp. Hon bar på viruset i minst en månad och behövde ligga inne på sjukhus och få syrgas under en tid. Samtidigt var hennes man och son strandade i Kroatien på grund av reseförbudet, så Tanjas föräldrar och svägerska fick ta hand om de nyfödda bebisarna.

Hör mer om familjens öde i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet