Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hon flydde från sin familj: ”När som helst kunde något gå snett”

Hon flydde från sin familj: ”När som helst kunde något gå snett”

Uppdaterad
Publicerad

Ett mörkertal lever under hedersförtryck i Sverige. En av dem är Nora, som egentligen heter något annat.

– Jag fick inte klä mig som alla andra. Jag fick inte ha tampong och sex var helt uteslutet, säger Nora som berättar sin historia.

19 år har gått sedan Fadime Sahindal mördades i Uppsala. Många sade då att det fick vara nog. Men fortfarande är det många som utsätts för hedersvåld och förtryck. Nora är en av dem.  I dag lever hon med skyddad identitet.

– Mina föräldrar ville att jag skulle gifta mig med min kusin, säger Nora som egentligen heter något annat.

”Gymnasietiden var en ensam tid”

Vardagsheder där ungdomar lever under kulturella förtyck är också förekommande bekräftar Dahlia, som SVT också träffat. Det kan vara allt från kontroll av sexualitet, klädsel och umgänge.

– Gymnasietiden var en ensam tid. Jag skulle velat se fler stödpersoner i omgivningen speciellt i skolan som kunde öppna upp för samtal och konversation. Det var svårt att ta initiativet när man är osäker på hur ens erfarenheter kommer att tas emot av andra, säger Dahlia, som också heter något annat.

Videon: Hör Nora berätta sin historia.

Hit kan du vända dig

Visa

Kvinnofridslinjen

Nationellt centrum för kvinnofrid bemannar på uppdrag regeringen telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du kontakta 112 för att snabbt få hjälp. Om det inte är en akut händelse men du ändå behöver kontakt med sjukvård går det att ringa till 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Bris

För den som är under 18 år går det att ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma så länge den som ringer in inte berättar vad den heter eller var den bor. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Ungdomsmottagningen

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via e-post.

Nationella hjälplinjen

Hjälplinjens telefonjour har öppet mellan 13.00 och 22.00 varje dag. Hit kan du vända dig om du befinner dig i en kris och är i behov av samtalsstöd. Samtalet är helt anonymt och kostar som ett vanligt telefonsamtal.

Kvinnojourer

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit det går att ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Unizon

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer