Hör Eva Christiernin (S) berätta om vilka frågor hon tänker ta tag i först

Hon föreslås bli nytt kommunalråd i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämndens ordförande Eva Christiernin föreslås nu som det nya S-kommunalrådet i Uppsala.

Sedan Caroline Hoffstedt i oktober meddelade att hon skulle avgå som kommunalråd för Socialdemokraterna i Uppsala kommun har partiet vaskat fram en efterträdare

Nu har en enig valberedning beslutat att föreslå Eva Christiernin till nytt kommunalråd, skriver partiet i ett pressmeddelande.

– Jätteroligt! Så fint att få ett förtroende. Att vår valberedning föreslår mig är jätteroligt så klart även om inget beslut är fattat än, säger Eva Christiernin till SVT Uppsala.

Vad ser du fram emot att driva för frågor om du blir vald?

– Pandemin har visat att vi behöver stärka upp välfärden inom omsorgen. Där behöver vi höja tempot och det vill jag göra.

”Har starkt stöd”

39-åriga Christiernin bor i Årsta i Uppsala och är i dag socialnämndens ordförande och ledamot i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna. Hon har varit verksam i Uppsalapolitiken i 20 år och under förra mandatperioden var hon omsorgsnämndens ordförande.

– Hon har starkt stöd bland medlemmarna, har erfarenhet av att ha en ledande roll i kommunpolitiken och eftersom vi tror att hon kan bidra till att öka väljarstödet för Socialdemokraterna inför nästa val, säger Lena Hartwig, valberedningens sammankallande i en kommentar. 

Slutgiltigt beslut fattas på ett medlemsmöte 21 januari och personen väljs officiellt av kommunfullmäktige den 25 januari.

Eva Christiernin väntas då även utses till ordförande i äldrenämnden.

Se hur företrädaren Caroline Hoffstedt resonerade om att sluta i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.