Hon har skogen i sinnet och leran i handen

Uppdaterad
Publicerad

I Hej Upplänning den här veckan möter vi naturkonstnären Gun Jaensson i Fjärdhundra, som skapar mystiska skogsvarelser ur sitt eget huvud.

Vi är på besök hos Gun Jaensson i Karleby Tingshus, där Gun Jaensson ställer ut sina konstverk, med inspiration av skogen.

Hon plockar upp en skulptur av en tomte och en mus i avig position.

#hejupplanning

– Jag kan inte heller sitta som folk, jag sitter ofta och hänger i konstiga ställningar, säger Gun Jaensson.

Gubbarna i skogen inspirerade

Gun Jaenssons skulpturer behandlar ofta ämnet kroppspråk – ett intresse som kom med de gamla skogsarbetarna hon mötte som ung.

– Det kommer från de äldre gubbarna i skogen som jag minns. Det var ju nästan original, många av dem.

Uppväxt på bondgård

Fascinationen av djur och natur är ingen slump. Gun Jaensson är uppväxt på bondgård och har alltid varit mycket i skogen. Men det var först i slutet av 80-talet som hon förstod att det var lera hon ville arbeta med.

– Jag har försökt skapa hela mitt liv; måla och teckna snickra och svarva. Men det var något som saknades. Det var som att vara hungrig och inte veta vad man var sugen på. Sedan stod jag en jul och bakade marsipan och då bara ”klick”! Jag måste prova med leran.

Följ med in på utställningen i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hejupplanning

Mer i ämnet