Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– I dag önskar jag att jag hade anmält honom för att det skulle bli synligt i systemet, säger Anna. Foto: SVT

Våldsutsatta Anna: ”Trodde det var så kärlek fungerade”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalabon ”Anna” har varit utsatt för psykisk och fysisk misshandel av sin före detta partner under flera års tid. Idag har hon brutit sig fri från honom, men minnena från den destruktiva tiden lever fortfarande kvar. Det här är hennes historia.

Mäns våld mot kvinnor har uppmärksammats på flera håll under den senaste tiden. SVT Nyheter Uppsala har träffat ”Anna”, som egentligen heter något annat. Hon har levt i ett destruktivt förhållande där misshandel, isolering och psykisk och fysisk förnedring var en del av vardagen.

– Jag kan fortfarande än idag tänka på hur jag kunde låta mig själv utsättas för det, säger hon.

”Var bara 17 år när det började”

Våldet pågick under tre års tid. När Anna valde att lämna sin partner gjorde hon en polisanmälan som hon vid ett senare tillfälle drog tillbaka.

– I dag önskar jag att jag hade anmält honom, för att det skulle bli synligt i systemet.

Hör ”Anna” berätta sin historia i klippet ovan.

Det finns flera instanser som erbjuder hjälp till utsatta personer. Här nedan följer ett urval:

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som är utsatt eller utsatts för våld och hot. Tjänsten är nationell. Numret är 020-50 50 50.

Kvinnojourer 

Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Läs mer på deras hemsida här.

Roks är Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. På deras hemsida finner du kontakt med din närmsta lokala jour.

Brottsofferjouren

Personer kan få stöd för utsatthet av misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofridskränkning, rån eller stöld. Jourerna finns lokalt. Om det behövs kan även brottsoffer få hjälpinstanser i linje med psykologisk hjälp, skyddat boende eller ekonomiskt understöd.

Ring 0200-21 20 19 eller gå in på deras hemsida för att se närmsta kontakt.

Bris

Bris är en barnrättsorganisation som arbetar för att stärka barn rättigheter genom att stödja, mobilisera samhället och göra barns röster hörda. Ring 116 111 för kontakt.

Ungdomsmottagningen 

På Umo.se hittar du kontaktuppgifter till samtliga ungdomsmottagningar i landet. De kan bistå med svar kring frågor om bland annat sexuella övergrepp, tobak- och narkotikaproblematik och psykisk ohälsa.

Mansjour

Uppsala mansjour erbjuder stödsamtal via telefon eller personligt möte efter överenskommelse. Mer om detta kan du läsa här.

Rikskriscentrum

Rikskriscentrums medlemsorganisationer är professionella verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor. Läs mer på deras hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer